Πριν από λίγες μέρες, στις 15-17/5/2019, μία από τις πιο παραμυθένιες πόλεις του κόσμου, η Βουδαπέστη, αγκάλιασε και το δικό μου παραμύθι με τίτλο « Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή» στα πλαίσια του ξεχωριστού συνεδρίου «Critical approaches to Romani Studies» του παραρτήματος Romani Studies Program (RSP) του Central European University (CEU).
Το νεοσύστατο παράρτημα, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2017, κάλεσε μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, ερευνητές και καθηγητές, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην συμμετοχή των Ρομά επιστημόνων, ώστε να δώσουν το ηχηρό παρόν τους και να αναπτύξουν ποικίλα θέματα με επίκεντρο τους Ρομά υπό το πρίσμα της κριτικής θεωρίας και στοχασμού. Ζητήματα όπως η αναπαράσταση των Ρομά από τα ΜΜΕ αλλά και η απεικόνισή τους στον χώρο της Τέχνης, θέματα πολιτικής και ιστορίας, το μεγάλο κεφάλαιο της γενοκτονίας των Ρομά κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο καθώς και ζητήματα που αφορούν την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ ήταν ορισμένα από τα θέματα των διαφόρων πάνελ.
Με την σειρά μου κι εγώ λοιπόν, κάνοντας το πρώτο μου δειλό ακαδημαϊκό βήμα ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, παρουσίασα το επιστημονικό άρθρο που έγραψα με την πολύτιμη συνεργασία και καθοδήγηση του Δημήτρη Λαδόπουλου, μέλους της AID, το οποίο είχε θέμα την χρήση της διήγησης παραμυθιών, όπου πρωταγωνιστούν χαρακτήρες με τσιγγάνικη ταυτότητα, ως παιδαγωγικό εργαλείο για την δημιουργία θετικών προτύπων μέσα σε τάξεις με μαθητές Ρομά, σε αντίθεση με την αρνητική συνήθως εικόνα που προβάλλεται από τα ΜΜΕ και όχι μόνο, με στόχο την δημιουργία νέων πλαισίων αναφοράς, την βελτίωση της αυτό-εικόνας των μαθητών και την στήριξη τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι και η προαναφερθείσα πεταλούδα Ειρήνη, η οποία ομολογουμένως…έκλεψε τις εντυπώσεις!
Εν τέλει, το συνέδριο, κατά την γνώμη μου, ήταν ένα «ηφαίστειο» γνώσεων και νέων ερεθισμάτων! Ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, νέες προσεγγίσεις, πληθώρα νέων πληροφοριών από ανθρώπους που διακρίνονται για το έργο τους και την ακαδημαϊκή πορεία τους.
Παλιοί και νέοι μελετητές μέσα σε ένα δημιουργικό και ενθουσιώδες περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε στο μέλλον ομάδες συνεργασίας και δικτύωσης.
O σκοπός του συνεδρίου και της γενικότερης δράσης του RSP διττός: αφενός να σπάσει τα στεγανά της καλά εδραιωμένης στερεοτυπικής και ρατσιστικής αντίληψης που υπάρχει για τους Ρομά εντός κι εκτός Ευρώπης και να αναδείξει την άλλη όψη του νομίσματος και αφετέρου να ενισχύσει την δράση των Ρομά και μη Ρομά μελετητών δημιουργώντας νέες προοπτικές και συνθήκες συνεργασίας.
Προσωπικά, η συμμετοχή μου στο εν λόγω συνέδριο ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Η γνωριμία και η συναναστροφή με τόσο αξιόλογους ανθρώπους και κυρίως με τσιγγάνους ακαδημαϊκούς με έκανε για άλλη μια φορά να νιώσω υπερήφανη για την τσιγγάνικη καταγωγή μου και πυροδότησε την διάθεση αλλά και την ανάγκη μου να ακολουθήσω τα δικά τους χνάρια και να βοηθήσω με τον τρόπο μου, όσο μπορώ, την κοινότητά μου, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Κλείνοντας, το υπέροχο αυτό ταξίδι δεν θα γινόταν δίχως την στήριξη της AID την οποία ευχαριστώ θερμά.