1η συνάντηση Ελληνίδων Γυναικών Ρομά | RTransform Project

Ο διάλογος για την Εκπαίδευσή τους αποτέλεσε γεγονός

Η online εκδήλωση με τίτλο “Διάλογος για την Εκπαίδευση: 1η Συνάντηση Ελληνίδων Γυναικών Ρομά” που πραγματοποιήθηκε μέσω ZOOM, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου μεταξύ 16:00 με 20:00 από την AID, ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και επιτυχία. Στην εκδήλωση συμμετείχε και εκπρόσωπος του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, η κυρία Βατάλη Βασιλική. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η πανελλαδική συνάντηση (gathering) Ελληνίδων γυναικών Ρομά στο πλαίσιο του έργου RTransform (https://rtransform.eu/). Γυναίκες Ρομά από όλη την επικράτεια όπως από την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, Κόρινθο, Φλώρινα, την Λάρισα, την Κρήτη, και άλλες περιοχές συνδέθηκαν, συναντήθηκαν, και ανέπτυξαν έναν καθηλωτικό διάλογο. Οι γυναίκες μίλησαν για την δική τους ιστορία, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην εκπαίδευση, τους λόγους που άφησαν το σχολείο σε νεαρές ηλικίες, την επιθυμία τους να το συνεχίσουν μεγαλώνοντας, τα κίνητρα για ορισμένες γυναίκες που βρήκαν το θάρρος και είχαν την θέληση να ολοκληρώσουν τόσο την σχολική εκπαίδευση, όσο και να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια, πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, η Φένια Παπακωνσταντίνου μίλησε για το έργο, τους στόχους και τις δράσεις του, συντόνισε τον διάλογο της εκδήλωσης, έδωσε το βήμα στις γυναίκες να μοιραστούν τις ιστορίες τους, ενώ παράλληλα η Ράπτη Ουρανία, ειδική σε θέματα εκπαίδευσης για Γυναίκες Ρομά, αναφέρθηκε σε παραδείγματα γυναικών οι οποίες συνέχισαν την εκπαίδευση. 

Στο δεύτερο μισό της εκδήλωσης, οι συμμετέχουσες γυναίκες, χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν πιο αναλυτικά και σε βάθος για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στα σχολικά χρόνια, εξηγώντας τους λόγους που οι περισσότερες από αυτές άφησαν το σχολείο σε μικρή ηλικία. Ορισμένοι λόγοι ήταν η συχνή κινητικότητα λόγω εποχιακών επαγγελμάτων με τις οικογένειές τους, σε διάφορες πόλεις, η υποχρεωτικότητα του γάμου και η δημιουργία οικογένειας από πολύ μικρή ηλικία, η αφοσίωση στην οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών και οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι συμβολισμοί που πλαισιώνουν την γυναίκα Ρομά στην κοινότητα. Ακόμη μίλησαν για την λήψη των μέτρων που δύνανται να πάρουν ώστε να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να ανατρέψουν καταστάσεις αναχρονιστικές. 

Η εκδήλωση έκλεισε με όλες τις γυναίκες να τονίζουν την σημασία τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών και να νιώθουν χαρούμενες που είχαν την δυνατότητα να βρεθούν σε μία τέτοια συνάντηση που τους έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουν, να ακούσουν ιστορίες και σκέψεις και να ακουστεί η φωνή τους. Όλες οι γυναίκες δεσμεύτηκαν και ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022.