Περιστατικό νεαρού Ρομά – Αστυνομίας – Αθήνα

Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου νωρίς το πρωί στον Ασπρόπυργο Αττικής, ένας 18χρονος Ρομά βρίσκει τον θάνατο ύστερα από καταδίωξη της αστυνομίας.

«Ο άτυχος νεαρός οδηγούσε ένα κλεμμένο όχημα και προσπαθούσε μαζί με άλλους 2 συνεπιβαίνοντες να διαφύγουν από τους αστυνομικούς που επέβαιναν σε μηχανές. Κατά την προσπάθειά του να διαφύγει ο 18χρονος που οδηγούσε το αμάξι, χτύπησε τις μοτοσυκλέτες της αστυνομίας, οι οποίοι παρόλο που έλαβαν εντολή να διακόψουν την καταδίωξη συνέχισαν να καταδιώκουν το κλεμμένο όχημα. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής επτά αστυνομικοί φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος. Από τα πυρά σκοτώθηκε ο 18χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά ένας από τους υπόλοιπους. Και οι τρεις νεαροί Ρομά ήταν άοπλοι. Η καταγραφή της συνομιλίας μέσω ασυρμάτου μεταξύ του αστυνομικού επιχειρησιακού κέντρου και των παρευρισκομένων αξιωματικών δείχνει ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι οι επιβαίνοντες στο όχημα ήταν τρεις Ρομά. Το δελτίο τύπου της αστυνομίας μετά το περιστατικό έκανε λόγο για τραυματισμούς στους επτά αστυνομικούς, ότι ο θανών ήταν 20 ετών και είχε ποινικό μητρώο και ότι ο ανήλικος που πυροβολήθηκε έφερε μόνο ελαφρά τραύματα. Όλα αυτά αποδείχθηκαν αργότερα ότι ήταν ψευδή – δεν τραυματίστηκε αστυνομικός, το θύμα ήταν 18 ετών και χωρίς ιστορικό και το 16χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά»

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από την Ανοιχτή Επιστολή της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Διαφορετικότητας European Parliament Anti-Racism and Diversity Intergroup – ARDI και του European Roma Rights Centre – ERRC προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας, σχετικά με τη σύλληψη 7 αστυνομικών στην Αθήνα οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο του 18χρονου αγοριού Ρομά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω link: https://bit.ly/32vzWGT

Δεν αφήνουμε τα γεγονότα να μας προσπερνούν!

Είναι καιρός να σταματήσουν οι φυλετικές διακρίσεις και να ξεκινήσει η προώθηση της ισότητας, και της καταπολέμησης του ρατσισμού. Εν έτει 2021 οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό, να διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης τους. Αυτό οφείλουμε να το ακολουθούμε για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα το φύλο, τις ηλικίες, των κοινωνικών, πολιτισμικών, φυλετικών και άλλων διαφορών και πεποιθήσεων.