Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας


Ένα εγχείρημα που θέλει να δώσει φωνή στους νέους της Λάρισας

Σε μια εποχή που η νεολαία απομακρύνεται καθημερινά από την συμμετοχή της στα κοινά και απαξιώνει την πολιτική, καθώς διαισθάνεται πως είτε δεν έχει λόγο είτε δεν την αφορούν οι πολιτικές αποφάσεις στην ζωή της, μια πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων ήρθε να «ταράξει» τα νερά και να στείλει το μήνυμα πως οι νεολαία θα πρέπει να έχει φωνή.

Άλλωστε οι νέοι άνθρωποι της πόλης έχουν πάρα πολλά να πουν. Έχουν πολλά να διεκδικήσουν και πολλά περισσότερα αξίζει να ζήσουν σε ένα μέλλον που ετοιμάζεται για αυτούς. Είναι κοινά αποδεκτό καταρχάς πως τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία εντείνεται η απογοήτευση και η αποστροφή από την πολιτική.

Η σχέση της κοινωνίας με τη πολιτική έχει κλονιστεί. Στο γεγονός αυτό συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και, κυρίως, ο τρόπος με την οποία αυτή αντιμετωπίστηκε.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι νέοι και οι νέες όχι μόνο να έχουν γυρίσει τη πλάτη στη πολιτική αλλά και να αντιμετωπίζουν με μία γενικότερη απαξίωση το πολιτικό σύστημα. Το ζήτημα φαίνεται να είναι ακόμα βαθύτερο.

Παράλληλα είναι κοινή η αντίληψη ότι βρίσκονται αντιμέτωποι συνολικά με μία κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, καθώς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να βρούνε χώρο έκφρασης μέσα στη διαμορφωμένη πολιτική κατάσταση.

Στην βάση των παραπάνω Δήμος Λαρισαίων πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας με στόχο όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης έχει τονίσει «την ανάπτυξη ενός συνολικού και πολυεπίπεδου σχεδίου που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής για τη νεολαία».

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό την σκέπη των Προεδρείου το Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα του προέδρου κ. Δ. Δεληγιάννη, του αντιπροέδρου κ. Αντ. Πράπα και του γραμματέα κ. Ακ. Νασιώκα.

H συγκρότηση έγινε βασισμένη στην απόφαση 48/2020 για την συγκρότηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας όπου συμμετέχουν 55 νέοι ορισμένοι απο τους οπίους εκπροσωπούν φορείς  της τοπικής κοινωνίας, όπως μαθητικά συμβούλια, σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, νέοι και νέες της πόλης μας ηλικίας 17-30 χρονών .

Το LarissaPress.gr συναντήθηκε με το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του δήμου Λαρισαίων και συνομίλησε με τα νέα παιδιά για τα όνειρα, αλλά και τους στόχους τους. Τις πρωτοβουλίες, αλλά και τα οράματα που έχουν για να γεφυρώσουν την νεολαία με την πόλη, μεταφέροντας τους προβληματισμούς την νέας γενιάς στην πηγή των αποφάσεων που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα σημαντική παρέμβαση έκανε στη LarissaPress.gr και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης, για την υλοποίηση του εγχειρήματος της δημιουργίας του συμβουλίου Νεολαίας, αλλά και ο σύμβουλος για τα θέματα νεολαία Απόστολος Πέκας που στηρίζει την πρωτοβουλία.

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης σημείωσε στη «LP» ότι «η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην πόλη μας είναι επιλογή. Μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Σε μια εποχή μεγάλης κρίσης, όπου στο δημόσιο λόγο κυριαρχούν ο θυμός και ο φόβος, χρειαζόμαστε θεσμούς που ενισχύουν το δημοκρατικό διάλογο, που δίνουν ελπίδα.

Χρειαζόμαστε την καθαρή φωνή των νέων. Να διεκδικήσουν και να δράσουν. Να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες. Να μιλήσουν για τα δικαιώματα των αδυνάτων.

Το νέο συμβούλιο αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη. Και είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος ότι αυτήν την ευθύνη θα την τιμήσουν. Και με τη σειρά τους θα μας κάνουν καλύτερους».

Από την πλευρά του ο σύμβουλος για θέματα Νεολαίας του δήμου Λαρισαίων Απόστολος Πέκας σημείωσε:

«Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή έθεσε πολύ ψηλά την ανάγκη για συμμετοχή των νέων στα κοινά και ιδιαίτερα στη τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος της δημιουργίας του Συμβουλίου Νεολαίας είναι να μπορέσουν οι νέοι να συνδεθούν άμεσα με την πόλη. Άλλωστε είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν βιώσιμες πολιτικές που χωρίς τους εμπλεκόμενους που είναι προφανώς η νέα γενιά.

Στο πλαίσιο αυτό το δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας δίνει στους νέους της πόλης και την φωνή να εκφραστούν, αλλά και μια θεσμική υπόσταση. Γι αυτό το λόγο το συμβούλιο επιχειρήθηκε να στηθεί με μια τέτοια δομή μακριά από το lifestile, με επίκεντρο όμως τα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας.

Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας αποτελεί μία δράση που συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών και δημοκρατικών πολιτών (Citizenship Education), στο πλαίσιο της Λάρισας ως Πόλη που Μαθαίνει (Learning City) γι αυτό αναπτύχθηκαν και συγκεκριμένα σεμινάρια για το πως οι νέοι μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί με την συμμετοχή τους στα κοινά της πόλης.

Από την πλευρά τους τα μέλη του προεδρείου του νέου οργάνου του Συμβουλίου Νεολαίας που εκλέχθηκαν σε ειδική εκδήλωση τοποθετήθηκαν, παρουσιάζοντας τις πρώτες σκέψεις τους για τα νέα τους καθήκοντα, αλλά και για τους λόγους της εμπλοκής στην συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα παρουσίασαν τους στόχους και τις πρωτοβουλίες που οραματίζονται ώστε να καταφέρουν να γεφυρώσουν την νεολαία της Λάρισας με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, δίνοντας φωνή στους νέους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι από την εκλογική διαδικασία προέκυψε η εξής σύνθεση:

Στη θέση του Προέδρου εκλέχθηκε ο Γεώργιος Κατρανάς, του Αντιπροέδρου ο Δημήτριος-Αλέξανδρος Λαδόπουλος, της Γραμματέας η Κυριακή Τσιαντού, της Εκπροσώπου Τύπου η Μάγδα Καφαλή και της Υπευθύνου Οικονομικών η Στυλιανή Χαλβατζάρα.

Γιώργος Κατρανάς – Πρόεδρος

«Θελουμε να γίνουμε »γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ νεολαίας και δήμου Λαρισαίων»

«Η συμμετοχή μου αλλά και η εμπλοκή μου στο συμβούλιο της Νεολαίας έγινε γιατί θέλω να αναδείξω ιδιαίτερα τα προβλήματα που βιώνει η νεολαία της πόλης, ενώ σημαντικό για εμένα είναι η σύνδεση της νεολαίας με τον πολιτισμό. Άλλωστε η ενασχόληση μου με τους πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιαίτερα με τον παραδοσιακό χορό και την μουσική ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που μου δημιούργησαν την ανάγκη να εμπλακώ στην όλη διαδικασία, καθώς θεωρώ ότι ο πολιτισμός θα πρέπει οπωσδήποτε να «εκπροσωπηθεί» στο δημοτικό συμβούλιο Νεολαίας.

Παράλληλα θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της νεολαίας και της πολιτικής ηγεσίας της πόλης, καθώς ο νέος άνθρωπος μέχρι τώρα δεν γνωρίζει και δεν μπορεί εύκολα να έρθει σε επαφή με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έτσι για παράδειγμα θεωρώ πως θα πρέπει εμείς να αποτελέσουμε την γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ νεολαίας και πολιτικής ηγεσίας, ώστε η νεολαία να βρει τον τρόπο και να κάνει γνωστά τα αιτήματα της προς τον δήμο Λαρισαίων. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι για παράδειγμα η Κλιματική Αλλαγή.

Αυτό λοιπόν το πρόβλημα που αφορά το περιβάλλον θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αλλαγή της νοοτροπίας στη Λάρισα αναδεικνύοντας την ανάγκη για την χρήση του ποδηλάτου από την νέα γενιά. Σημαντικό στοιχείο και μεγάλο στοίχημα είναι το κομμάτι του αθλητισμού σε αυτή την πόλη για τη νεολαία. Διότι με τις υποδομές που υπάρχουν θα μπορούσαν να βρεθούν οι τρόποι ώστε να δομηθεί ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο του δήμου Λαρισαίων που θα περιλάμβανε όλα τα αθλήματα προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αθλητική πρόταση για την νέα γενιά.

Παράλληλα στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε μια διερεύνηση των προβληματισμών που έχουν οι νέοι της πόλης μας.

Τι τους απασχολούν και τις τους ενδιαφέρει. Άλλωστε είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι νέοι άνθρωποι ότι οι συνέπειες των αποφάσεων που παίρνονται σήμερα θα τις επωμιστούμε στο μέλλον. Εφόσον λοιπόν γίνει κατανοητό αυτό, τότε θα μπορέσουμε ως νέοι να γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι σήμερα, και να συμμετέχουμε ενεργά από τώρα στα κοινά».

Δημήτριος Λαδόπουλος -Αντιπρόεδρος

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το συμβούλιο τόσο σε επίπεδο ιδεών , αλλά και σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών των νέων»

«Εκπροσωπούμε καταρχάς έναν Οργανισμό με τίτλο «Εναλλακτική Καινοτόμα Ανάπτυξη» που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός διαρθρωμένου διαλόγου αλλά και την συμμετοχή των νέων στα κοινά. Παράλληλα στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με επίκεντρο τους ΡΟΜΑ τα ΑμεΑ αλλά και τους πρόσφυγες, λειτουργώντας σε τοπικό εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Στην διαδικασία του συμβουλίου Νεολαίας ενταχθήκαμε γιατί το θεωρούμε αναγκαιότητα να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο καθώς ως οργάνωση νεολαίας δεν μπορούσαμε να απέχουμε από ένα τέτοιο εγχείρημα. Στόχος μας λοιπόν είναι να βοηθήσουμε το συμβούλιο τόσο σε επίπεδο ιδεών , αλλά και σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών των νέων και να τα φέρουμε στο τραπέζι.

Ο λόγος είναι ότι έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε γνώσεις και λύσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την νεολαία καθώς είμαστε ο μοναδικός Ελληνικός Οργανισμός όπου το 2017-2018 συμμετείχαμε ως μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νεολαίας. Ένα λοιπόν όραμα μας είναι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί στη Λάρισα μια ολόκληρη κτιριακή εγκατάσταση ως χώρος δράσεων για την νεολαία στα πρότυπα του Στρασβούργου.

Παράλληλα στόχος μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για τις μελλοντικές γενιές σε ένα σωστό θεμέλιο για να δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα αναπτύσσοντας δράσεις που θα ανοίξουν συζήτηση με την νεολαία για ζητήματα που αφορούν τις ρητορικές μίσους την ξενοφοβία κ.α».

Στέλλα Χαλβαντζάρα – Υπεύθυνη Οικονομικών

«Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που βιώνει η νεολαία της πόλης είναι το ζήτημα της εργασίας και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε»

«Εκπροσωπώ το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, μιας οργάνωσης δηλαδή που δραστηριοποιείται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς. Θωρήσαμε από την πρώτη στιγμή σημαντικό να εμπλακούμε ως οργάνωση στις δράσεις του Συμβουλίου Νεολαίας του δήμου Λαρισαίων ώστε να στηρίξουμε την νεολαία της πόλης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Άλλωστε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που βιώνει η νεολαία της πόλης είναι το ζήτημα της εργασίας και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.

Παράλληλα χρειάζεται να αναπτυχθούν δράσεις με κοινωνικό προβληματισμό σε πολλά επίπεδα, ενώ το περιβάλλον είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να συζητηθεί περισσότερο στο νέο συμβούλιο για να βρεθούν λύσεις. Η νεολαία δεν ασχολείται με τα κοινά ιδιαίτερα και αυτό είναι κατανοητό πολλές φορές.

Όμως θέλουμε οι νέοι της πόλης να αγαπήσουν την πόλη τους και να συμμετέχουν. Πρέπει να συμβάλουν και αυτοί και να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο σε όλες τις δράσεις που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα γιατί θα είναι προς όφελος του συνόλου».

Κυριακή Τσιαντού – Γραμματέας

«Η νεολαία για να δει την αλλαγή που περιμένει πρέπει να συμμετέχει στα κοινά»

«Θεώρησα σημαντικό να εμπλακώ στην διαδικασία γιατί θεωρώ πως αν η νεολαία για να δει την αλλαγή που περιμένει πρέπει να συμμετέχει στα κοινά. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι μέσα από το Συμβούλιο Νεολαίας μπορούμε να δείξουμε ότι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και αφετηρίες μπορούν να συνεργαστούν για να βγάλουν ένα καλό αποτέλεσμα, χωρίς να προσκολλάμε μόνο στις προσωπικές μας ιδέες.

Παράλληλα σημαντικό είναι να αναπτυχθούν δράσεις που να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Γιατί το σημαντικό για τους νέους ανθρώπους είναι να βρεθούν οι τρόποι για να αισθανθούν ότι η Λάρισα είναι η δική τους πόλη.

Οπότε δράσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο ή αθλητικές δράσεις που θα συνδυάζουν την επαφή μας με την πόλη θα μπορούσαν να αναδείξουν εκείνα τα σημαντικά πράγματα για να γίνει η Λάρισα καλύτερη. Πρέπει να στέλνουμε λοιπόν τα μηνύματα καθημερινά με διάφορες δράσεις προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας ότι η νεολαία ευαισθητοποιείται αλλάζοντας την νοοτροπία μας. Άλλωστε νομίζω ότι η Λάρισα μπορεί πολλά να προσφέρει σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στον πολιτισμό, ώστε να σταματήσει να είναι υποτιμημένη στα μάτια πολλών νέων και να χαρακτηρίζεται ως η πόλη του καφέ».

Μάγδα Καφαλή – Εκπροσώπου Τύπου

«Πρέπει ως νέοι άνθρωποι να γίνουμε κομμάτι του συνόλου και να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη»

«Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο Νεολαίας ξεκίνησε γιατί πάντα με ενδιέφερε να συμμετέχω στα κοινά. Το ελκυστικό στην πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νεολαίας που μου έδωσε το έναυσμα να εμπλακώ όμως ήταν ότι δεν υπάρχουν κομματικοποιήσεις.

Απλά είμαστε νέοι άνθρωποι που θέλαμε να συμβάλλουμε στην λύση των προβλημάτων της πόλης μας, να γνωρίσουμε να συναναστραφούμε με άλλους νέους ανθρώπους και να συζητήσουμε παρά τις διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας για το καλό της πόλης μας.

Αυτό είναι και μια προσωπική ανάγκη, καθώς τα πρώτα χρόνια που επέστρεψα στη Λάρισα μετά τις σπουδές μου ένιωθα ότι αυτή η πόλη δεν έχει πολλές διεξόδους έκφρασης όπως είναι η καλλιτεχνική δημιουργία κ.α .

Με τον καιρό όμως σκέφτηκα ότι εφόσον επέλεξα να εγκατασταθώ στη Λάρισα θα πρέπει να επιδιώξω ότι δεν μου αρέσει να το αλλάξω ‘η να συμβάλω στην αλλαγή. Από τα σημαντικά ζητήματα που με απασχολούν είναι ότι οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και ένα από αυτά είναι η ανεργία. Θέλω λοιπόν από την πλευρά μου στο συμβούλιο να ανοίξει για παράδειγμα η συζήτηση για το πως θα βρεθούν λύσεις που θα προσφερθούν νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα με την συμμετοχή μου θέλω να περάσω και το μήνυμα ότι μπορεί μια γυναίκα νέα και μια νέα μαμά να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, συμμετέχοντας σε ένα θεσμικό όργανο σημαντικό. Γιατί η ενασχόληση με τα κοινά της πόλης στα πλαίσια του δήμου Λαρισαίων είναι για το καλό όλων μας. Πρέπει ως νέοι άνθρωποι λοιπόν να γίνουμε κομμάτι του συνόλου και να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη».

Πηγή: Larissa Press