Με αφορμή τη καταγγελία για πρόσφατο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης της εκπαιδευτικό που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Λάρισας, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε καθημερινά στους ανθρώπους, πως η βία κατά των γυναικών συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο, που συμβαίνει στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξης μιας χώρας, του πληθυσμού, του πολιτισμού ή και άλλων στοιχείων.
Το περιστατικό που γνωστοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας είναι ακόμη ένα περιστατικό κακοποίησης κατά των γυναικών που προστίθεται στην λίστα με τα δεκάδες, εκατοντάδες περιστατικά που έχουν συμβεί και γνωστοποιηθεί στην χώρα μας μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Οφείλουμε να προσδιορίσουμε ακριβώς και χωρίς ασάφειες τις λέξεις «σεξουαλική παρενόχληση» και να συνειδητοποιήσουμε σε βάθος την βαρύτητα και την σοβαρότητα της κατάστασης.
Η «σεξουαλική παρενόχληση» εκδηλώνεται με οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής/μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστούσε για δεκαετίες και συνεχίζει να συνιστά μία υπαρκτή αλλά αθέατη κατάσταση, την οποία η κοινωνία τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως ένα ταμπού, όταν δε φρόντιζε να αποκρύπτει επιμελώς την ύπαρξή της. Στους χώρους της εργασίας το φαινόμενο αυτό είχε ως συνέπεια τη θυματοποίηση των εργαζόμενων και κυρίως των γυναικών.
Εμπεριστατωμένες διαπολιτισμικές έρευνες δείχνουν ότι σε όλες τις κοινωνίες του γεωγραφικού Δυτικού και Ανατολικού κόσμου οι γυναίκες υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους. Είδαμε τον τελευταίο χρόνο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας να λαμβάνουν χώρα στον αθλητικό, τον καλλιτεχνικό χώρο και σε άλλους χώρους.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων ή αποδέκτες συμπεριφορών που «αγγίζουν» το σώμα και τα δικαιώματά μας, προσβάλλοντας τα όρια και την αξιοπρέπειά μας.
Πριν από μερικούς μήνες, η AID, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “My Body, my Rights” πραγματοποίησε 2 εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα τον Ιούλιο και ένα τον Σεπτέμβριο με στόχο την ευαισθητοποίηση των γυναικών ηλικίας άνω των 18 ετών, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να διακρίνουν, να αντιμετωπίζουν και να καταδεικνύουν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Μέσα από τις εκπαιδεύσεις, αναδείχθηκε και κατέστη σαφή, αναγκαία και επιτακτική, η καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών, και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, χωρίς να υπονομεύονται πλέον τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα μιας γυναίκας όπως είναι η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η ισότητα των φύλων. Μέσα από τις εκπαιδεύσεις κρίθηκε αναγκαίος ο σχεδιασμός μιας έρευνας η οποία στόχο έχει να καταγράψει τις γνώσεις των ατόμων και τις αντιλήψεις τους, αναφορικά με την παρενόχληση, την κακοποίηση, τα όρια και την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας των ατόμων. Για τους σκοπούς της έρευνας, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, όπου τον περασμένο μήνα διανεμήθηκε και σε λίγες ημέρες πρόκειται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της.
Γίνεται αντιληπτό πως οι γυναίκες που είναι θύματα βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από μια προσέγγιση που αναγνωρίζει τα δικαιώματά τους ως θύματα εγκληματικότητας όσο και τα ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε επίπεδο εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό. Η έκταση του φαινομένου σωματικής και σεξουαλικής βίας την οποία υφίστανται οι γυναίκες στην ΕΕ απαιτεί την επανεξέταση των σχετικών πολιτικών και θέτει στο επίκεντρο την δημιουργία περισσότερων δράσεων για την καταλυτική αντιμετώπιση και την καταπολέμηση φαινομένων βίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η AID στοχεύει στην δημιουργία και την εδραίωση περισσοτέρων δράσεων για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών και την υποστήριξη τους.
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, θα διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις – Συζήτηση με αφορμή τα αποτελέσματα μιας έρευνας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας καθώς και τα κοινωνικά μας δίκτυα.