Οι εντυπώσεις μου από το “Young Voices” Erasmus+ KA2 Project

Από την Γωγώ Καλπαζίδου


Η συμμετοχή μου στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών Ρομά μου έδωσε την ευκαιρία να αποτελέσω μέρος μίας ευρύτερης παγκόσμιας ομάδας ενεργών γυναικών, οι οποίες θεωρώ πως λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός στην ιστορική διαδρομή της κατάρριψης στερεοτυπικών αντιλήψεων εντός και εκτός της κοινωνίας των Ρομά καθώς και της διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων αφενός ως γυναίκες και αφετέρου ως τσιγγάνες.

Ακόμη, η παρουσία τόσων αξιόλογων γυναικών και η γνωριμία με πολλές απ’ αυτές με έκανε να συνειδητοποιήσω πως δεν είμαι μόνη αλλά ούτε η μόνη που ματώνω τις γροθιές μου κάθε φορά που χτυπώ για να γκρεμίσω τους τείχους που υψώνονται γύρω μου, γεγονός που με ενθάρρυνε να συνεχίζω να προσπαθώ για την επίτευξη των στόχων μου.

Έτσι, έχοντας υπόψη την ομάδα Young Voices, η οποία συστάθηκε στην Βαρκελώνη και έχοντας δουλέψει ως πολιτισμική διαμεσολαβήτρια στα σχολεία του Δενδροποτάμου αποφάσισα να υποβάλλω αίτηση για ακαδημαϊκή εργασία κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του τμήματος Romani studies του CEU. Με αυτόν τον τρόπο ως μέλος της επιστημονικής κοινότητας μου δίνετε η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μου και να προτείνω πιθανές λύσεις για θέματα που αφορούν τους Ρομά και συγκεκριμένα για το θέμα της κοινωνικής αναπαράστασης τους, η οποία κατά την γνώμη μου συχνά στέκεται εμπόδιο στην προσωπική ανάπτυξη των νέων Ρομά.

Κλείνοντας, δε θα μπορούσα να παραλείψω την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθεια που έλαβα και συνεχίζω να λαμβάνω από τα μέλη της AID τόσο σχετικά με την συμμετοχή μου στο περσινό αξέχαστο συνέδριο όσο και στην συγγραφή του επιστημονικού άρθρου.

Η Γωγώ Καλπαζίδου είναι μέλος της AID και συμμετέχουσα σε προγράμματα