Συμμετοχή εθελοντών της A.I.D. σε πρόγραμμα Erasmus+ KA1 project – Mobility for youth workers

Τίτλος Προγράμματος: Empowering  to Empower (Training Course)

Διάρκεια: 23/08/2018  έως 29/08/2018
Τοποθεσία: Haloze, Slovenia

Συμμετέχουσες Χώρες και Οργανισμοί:

  1. ENTREPRENEURIAL EDUCATIONAL YOUTH COOPERATIVE SOCIETY EPEKA, ULTD, Social Enterprise (Σλοβενία, Coordinator)
  2. Foundation Studentski tolar (Σλοβενία)
  3. PYA – Pi Youth Association (Τουρκία)
  4. Curba de cultura, Izvoarele (Ρουμανία)
  5. AJ, Association Active Youth (Λιθουανία)
  6. VšĮ “Tarptautinis bendradarbiavimo centras (Λιθουανία)
  7. EURO SUD (Ιταλία)
  8. Fundacja Dobra wola (Πολωνία)
  9. The Change is in You” Association (CYA) (Βουλγαρία)

slovenia 21

 

Περίληψη

Το πρόγραμμα Empowering to Empower έχει ως σκοπό την ενδυνάμωση εργαζομένων νεολαίας ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες και γνώσεις για να συνεργαστούν με άνεργους νέους και νέους από μειονεκτούσες περιοχές, ώστε να τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους σταυροδρομία. Περιλαμβάνει 10 οργανισμούς εταίρους, από 8 διαφορετικές χώρες και πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Haloze της Σλοβενίας.

Το πρόγραμμα ολοληρώθηκε με περίσσεια επιτυχία, με συμμετέχοντες της A.I.D. να είναι οι κ. Βαγγέλης Ντάβας και κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.

Η ελληνική περιγραφή τους προγράμματος παρουσιάζεται παρακάτω:

24.08

Το ημερησιο προγραμμα περιελαμβανε δυο ενδιαφερουσες εισηγησεις. Η πρωτη αφορουσε τον δημοσια εκφερομενο λογο και βοηθησε τους εκπαιδευομενους να αντιληφθουν την ευθυνη που αναλαμβανουν και τις υποχρεωσεις που συνεπαγεται ο ρολος τους, ως εκπροσωπων των ΜΚΟ και των λοιπων οργανισμών που εκπροσωπουνται στο συγκεκριμενο Προγραμμα. Η δευτερη ειχε να κανει με τον θεσμο των συνεταιρισμων ως επιλογης αντιμετωπισης παθογενειων του οικονομικου συστηματος και ως τροπου καταπολεμησης του φαινομενου της ανεργιας μεσω διαφορετικων διαδρομων, που αποτελει και το κυριο θεμα του εν λογω Προγραμματος.

Η μερα συνεχιστηκε με επισκεψη στη λαικη αγορα και τις λοιπες δημοτικες εγκαταστασεις του χωριου Gorisnica, τοπο διεξαγωγης του Προγραμματος, που εχουν χρηματοδοτηθει απο ευρωπαικα κονδυλια για τις λιγοτερο αναπτυγμενες περιοχες και ολοκληρωθηκε με την παρακολουθηση φεστιβαλ παραδοσιακης μουσικης και οινογνωσιας, στη γειτονικη πολη Ptuj, την αρχαιοτερη πολη της Σλοβενιας.

25.08

Το Σαββατο ειχαμε την ευκαιρια να επισκεφθουμε το Maribor, οπου και διανυκτερευσαμε. Αρχικα, βρεθηκαμε στις εγκαταστασεις της επιχειρησης Napoj cili, οπου μιλησαμε με τους υπευθυνους για τη δημιουργια και την εξελιξη της επιχειρησης τους, που παραγει σαλτσα τσιλι κσι ξεναγηθηκαμε στις εγκαταστασεις.

Εντυπωσιαστηκαμε απο την επιμονη των νεων ανθρωπων να οραματιζονται και να δημιουργουν στη χωρα καταγωγης τους, οπως αλλωστε και απο το εστιατοριο “Romani Cafenava”, ενα μοναδικο αυτοδιαχειριζομενο απο Ρομα χωρο.

 

Το βραδυ, στη βραδια πολιτισμου ειχαμε την ευκαιρια να μαθουμε στοιχεια της ιστοριας αλλα και και της κουζινας των χωρων που συμμετεχουν στο προγραμμα και να ερθουμε πιο κοντα με τους συμμετεχοντες.

 

 

 

 

 

 

 

 

26.08

Η κυριακη ηταν αφιερωμενη στην επισκεψη στη διεθνη αγροκτηνοτροφικη εκθεση AGRA, οπου συναντηθηκαμε με τον τεως υπουργο γεωργιας και νυν προεδρο του σλοβενικου κοινοβουλιου, περιηγηθηκαμε στις εγκαταστασεις και βρεθηκαμε σε εναν πολυβουο χωρο, που μας θυμησε τα ελληνικα παζαρια! Επισης, παρακολουθησαμε συζητηση υπο την αιγιδα του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, για την κατασταση στη συγχρονη αγροτικη οικονομια της χωρας, ενω ιδιαιτερη στιγμη ηταν η γνωριμια μας με εκπροσωπους της χωρας στο ευρωπαικο κοινοβουλιο.

 

 

27.08

Η δευτερα ηταν ημερα επισκεψεων σε τοπικες παραγωγικες μοναδες. Βρεθηκαμε στις εγκαταστασεις μιας οικογενειακης επιχειρησης παραγωγης των περιφημων κρεμμυδιων Ptju, το μονο τετοιο προιον με Προστατευομενη Ονομασια Προελευσης σε ολοκληρη την ευρωπη και συνεχισαμε σε αλευροβιομηχανια της περιοχης, οπου ενημερωθηκαμε αναλυτικα για τις δυνατοτητες που προσφερει η σλοβενικη γη σε ποικιλους τομεις της αγροτικης παραγωγης. Επισης, δεν μπορουμε να ξεχασουμε τα οινοποιεια, που ειχαμε την ευκαιρια να δουμε, και τη δοκιμη της φετινης παραγωγης σλοβενικου κρασιου και σαμπανιας.

Την τελευταια, ουσιαστικα, μερα του προγραμματος την περασαμε παρακολουθοντας μερικες ενδιαφερουσες διαλεξεις για την αγροτικη επιχειρηματικοτητα των νεων και τις δυνατοτητες που προσφερει ως προς αυτο η γη της σλοβενιας. Το βραδυ, στο αποχαιρετιστηριο παρτυ -μετα την ανασκοπηση και αξιολογηση του προγραμματος- συγκινηθηκαμε γιατι το ομορφο ταξιδι μιας εβδομαδας εφτανε στο τελος του. Ωστοσο, ολοι εκφρασαμε την επιθυμια να βρεθουμε ξανα μαζι μελλοντικα, γιατι οχι σε ενα παρομοιο training course. Ειναι απροσμενο ποσο κοντα μπορεις να ερθεις με ανθρωπους αγνωστους και ποσες κοινωνικες δεξιοτητες που δε γνωριζες, ισως, την υπαρξη τους αναπτυσσεις σε τετοια projects!