για την AID,
Ουρανία Ράπτη – Ψυχολόγος/Σύμβουλος/Βιωματική εκπαιδεύτρια/Mentor
Τον Απριλη του 2018 κλήθηκα να συμμετάσχω στο TC “More than a refugee” που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική MKO TOGEL, ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής, εκπροσωπώντας την Alternative Innovative Development (AID), της οποίας είμαι ενεργό στέλεχος και μέλος.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να διερευνήσει την προσφυγική κρίση έτσι όπως βιώνεται σε 9 διαφορετικές χώρες μέσα από τις πραγματικότητες, τις διάφορες εθνικές πολιτικές αλλά κ τις εθνικές νοοτροπίες γύρω από την προσφυγιά κ την μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη -κυρίως- του σήμερα. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 9 χώρες: Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία, Τυνησία, Ιορδανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Σλοβακία.
Η παρουσία των ομάδων από την Τυνησία και την Ιορδανία θεωρήθηκε από εμάς πολύ σημαντική καθώς έφερερε την νοοτροπία του Αραβικού κόσμου αλλά κ στοιχεία για την κατάσταση των προσφύγων από την Αφρική, καθώς εκτός από πρόσφυγες από την Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν (που αποτελούν τον κύριο όγκο των μετακινούμενων πληθυσμών στην Ευρώπη) υποδέχονται πρόσφυγες από την Λιβύη αλλά κ την υποσαχάρια Αφρική (κλιματική μεταναστευτική ροή). Πολύ σημαντική ήταν κ η εμπειρία της ομάδας από την Γερμανία, καθώς στην αποστολή τους υπήρχαν 2 κοπέλες (μεταναστριες 2ης γενιάς) με καταγωγή από την Τουρκία κ την Παλαιστίνη. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να ανοίξουν μεγάλες κ πλούσιες σε υλικό συζητήσεις σχετικά με το Ισλάμ και την ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία, να σπάσουν στερεότυπα κ προκαταλήψεις και από τις δύο πλευρές και να στηθούν γέφυρες διαλόγου και αλληλοκατανόησης με στόχο την διαπολιτισμική αποδοχή και συνεργασία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαρτιζόταν από 3 είδη εργαστηρίων. Αρχικά κάθε εθνική αποστολή έκανε από 2 εκτενείς παρουσιάσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στη κάθε χώρα κ τις μεθόδους αντιμετωπίσης του από τις εκάστοτε κυβενρήσεις αλλά την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των γυναικόπαιδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Μερικές παρουσίασεις, οπως της Τουρκίας αλλά κ η δική μας, ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια καθώς οι 2 προαναφερθείσες χώρες υποδέχονται και φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών κ προσφύγων. Δόθηκαν όμως πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης αλλά και τις εθνικές νοοτροπίες απέναντι στο ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
Οι παρουσιάσεις δεν απαρτίζονταν μόνο από δημογραφικα και στατιστικά στοιχεία αλλά και από βιντεοπαρουσιάσεις κ ντοκιμαντέρ με στόχο την κατα το δυνατό πληρέστερη και πολύπλευρη κάλυψη της υφιστάμενης κατάστασης, με στόχο την ανακάλυψη και κατανόηση της πραγματικότητας που βιώνουν οι πρόσφυγες και όχι την ωραιοπόιηση της κατάστασης. Μπορείτε να κατεβάστε κάποιες παρουσιάσεις από εδώ!
Επίσης, έγιναν μερικές (βασικού επιπέδου) βιωματικές δραστηριότητες που στόχευαν στην “αλλαγή ρόλων” και στο βιωμα της πραγματικότητας αυτών των ανθρώπων.
Αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη μιας οικογένειας από την Συρία με τα 3 τους παιδιά, που πρόθυμα μας μίλησαν για την κατάσταση στην Συρία αλλά και την νέα ζωή στην Τουρκία, την επιθυμία των γονιών για ειρήνη και επιστροφή στην πατρίδα αλλά και τα όνειρα των παιδιών για μια ανέφελη ζωή, αλλά με κοινωνική αλληλεγγύη. (Η μεγάλη κόρη θέλει να γίνει χειρουργός και ο γιος πυροσβέστης.) Η οικογένεια έμεινε μαζί μας και για δείπνο όπου δόθηκε η ευκαιρία για περισσότερη αλληλεπίδραση.
Η επίσκεψη σε ένα δημοτικό σχολείο της περιοχής του Μαλτεπε που φιλοξενεί προσφυγόπουλα ήταν επίσης μια πολύ σημαντική εμπειρία. Μαθητής σε αυτό το σχολείο είναι και ο μικρός Σουλεϊμαν από την οικογένεια που γνωρίσαμε. Τα παιδιά φοιτούν μοιρασμένα σε διάφορες τάξεις ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην κοινωνία της Κωνσταντινούπολης, παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου κανονικά με τους υπόλοιπους μαθητές με παράλληλα εξτρά μαθήματα τουρκικης γλώσσας.
Στο σχολείο είχε προετοιμαστεί μια μουσικοχορευτική γιορτή για εμάς, ενώ τα παιδιά μας είπαν ότι προετοιμάστηκαν σκληρά γι αύτη κ αδημονόυσαν να μας γνωρίσουν. Ηταν μια όμορφη εμπειρία αφού γνωριστήκαμε και χορέψαμε όλοι μαζί πριν το μικρό χειροποίητο branch που είχαν προετοιμάσει οι δάσκαλοι για να μας ευχαριστήσουν για την επίσκεψη.
Τέλος στο 3 είδος εργαστηρίων είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αφίσα και άρθρο με στόχο την ευαισθητοποίηση των χωρών μας αλλά και να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα μπορούσε να ασκήσει η ΕΕ για την ποιοτικότερη υποδοχή και ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς η χαραξη πολιτικών έχει κυρίως εκπαιδευτικό και θεωρητικό χαρακτήρα αφού μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus + είναι αδύνατο να παρθούν πολιτικές αποφάσεις στην πράξη.
Τα εργαστήρια, οι συζητήσεις και οι εμπειρίες μας δημιούργησαν ένα μικρό αλλά περιεκτικό εγχειρίδιο σε ηλεκτρονική μορφή με στόχο ένα επόμενο πιο βαθύ και ακόμη πιο ουσιατικό βήμα στην διερέυνηση του τόσο σημαντικού ζητήματος της μετάναστευσης και προσφυγιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Εκτός όμως από το γεμάτο εκπαιδευτκό πρόγραμμα των ημερών είχαμε την ευκαιρία να βολτάρουμε και να γευτούμε και την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη, να επισκεφτούμε την Αγιά Σοφιά και το Τοπ Καπί (το παλίο οθωμανικό παλάτι), τα παζάρια και τους πολύβουους δρόμους. Η διοργάνωση ηταν πολύ καλή αφού μάλιστα έγινε σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση του Μαλτεπε, το ξενοδοχείο όπου μας φιλοξένησε υψηλών προδιαγραφών και το φαγητό φυσικά εξαιρετικό.
Eμείς στην AID θεωρούμε ότι στο πλαίσιο και την φιλοσοφία του Erasmus+ βασικός στόχος είναι η διαπολιτισμική συνεργασία των ευρωπαίων νέων, και η ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ιστορία και γεωγραφία της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας αλλά και την συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο ευρωπαϊκό.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε την δουλειά που κάνουμε με την AID, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους να κάνουμε φίλους αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.
Κάθε εμπειρία και πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+ είναι πολύτιμη και μοναδική όπως και αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεχίζουμε την δουλειά μας πιο πλούσιοι σε γνώσεις κ εμπειρίες αναμένοντας με χαρά την επόμενη ευκαιρία.